Vești bune vin pentru o parte din angajații la stat, dar și pentru cei care lucrează în sectorul privat. Începând cu data de 1 ianuarie, aceștia vor primi mai mulți bani la salariu. Legea a fost dată, iar aproximativ o treime dintre angajații cu normă întreagă – în jur de 1,8 milioane de persoane – vor beneficia de această creștere.
Creșterile salariale care ar urma să aibă loc începând cu data de 1 ianuarie 2025, vin ca urmare a implementării Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Această directivă are ca scop asigurarea unor salarii minime corecte și decente pentru toți lucrătorii europeni. Câți bani în puls vor primi românii?
(VEZI ȘI: Pensionarii care vor primi 700 de lei de la stat pentru încălzire, chiar și după recalculare)
Guvernul României a adoptat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care directivele europene sunt integrate în legislația națională. Mai exact, această lege va aduce beneficii pentru aproximativ 1,8 milioane de salariați, în special pentru cei cu venituri reduse.
În prezent, ponderea salariului minim brut în câștigul mediu brut este de aproximativ 40%. Până în 2025, acest procent va crește până la 48-52%, în funcție de negocieri, și în linie cu estimările Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Măsura face parte din angajamentele asumate de România prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și este menită să reducă disparitățile salariale și să asigure un nivel de trai decent pentru toți cetățenii.
Concret, în anul 2024, salariul minim brut garantat în România este de 3.700 de lei. Mai există și alte două salarii minime sectoriale care sunt stabilite la 3.436 de lei pentru sectorul agricol și industria alimentară, respectiv 4.582 de lei pentru sectorul construcțiilor. Potrivit datelor oficiale, în prezent, 998.530 de angajați din economie sunt remunerați cu salarii minime, ceea ce reprezintă 18,2% din totalul salariaților cu normă întreagă, notează news18.ro.
O majorare a salariului minim brut în 2025, la un nivel estimat între 3.900 și 4.285 de lei, ar viza direct 1.790.625 de angajați, echivalentul a 32,6% din forța de muncă din România.
„E vorba de o încercare de a forța ajungerea al un nivel coerent al veniturilor în toate țările europene, recuperarea decalajelor în Europa de est, forțând creșterea salariilor celor mai mici. Schema aleasă de România e una prin care se dorește aducerea salariului minim la nivel a 50% din salariul mediu. Schema nu e lipsită de probleme, dar ar trebui să ajute ca variația veniturilor în rândul populației salariale să nu mai fie așa mare.
Creșterea e de aproximativ 260 lei net pentru românii care iau acum salariul minim. Creșterea se simte diferit pentru că una e să locuiești în București, alta în Vaslui. Din cauza asta ideea de salariu minim în sine are probleme fundamentale, vorbim de putere de cumpărare, necesitățile unei familii”, a declarat Cristian Năsulea, profesor de economie mondială.
(CITEȘTE ȘI: Bursă monoparentală 2024-2025. Schimbările de care părinții trebuie să afle)